Over ons
Tango Aliado is een uniek Amsterdams kwartet dat bestaat uit Françoise van Varsseveld (viool), Mariken Zandvliet (piano), Lucas Stam (cello) en Gert Wantenaar (bandoneon), allen professionele musici met een passie voor Argentijnse tangomuziek. De kwartetleden zijn bondgenoten op een ontdekkingsreis naar het werk van de beroemde Astor Piazzolla en andere tango grootmeesters uit het verleden, zoals Carlos Gardel, Anibal Troilo en Horacio Salgan.Tango Aliado heeft veel zelfgeschreven arrangementen van hun adembenemende composities op het repertoire staan. De leden hebben een verschillende muzikale achtergrond, variërend van klassieke muziek tot lichte muziek en wereldmuziek. Op het conservatorium en tijdens hun werkzaamheden in orkesten hebben ze elkaar ontmoet en het klikte muzikaal en persoonlijk zo goed dat ze besloten samen verder te gaan. Inmiddels geeft Tango Aliado met veel plezier meerdere concerten per jaar op uiteenlopende locaties zoals: de Rode Hoed, de Westergasfabriek, de Azijnfabriek, de Noorderparkkamer, kasteel Keukenhof, kasteel Twickel, Theater Twee Hondjes, Grand Hotel Krasnapolsky en hun muziek wordt steeds met groot enthousiasme ontvangen.

Françoise van Varsseveld
viool

Françoise behaalde haar Master of Music diploma aan het conservatorium van Utrecht bij Eeva Koskinen. Ook volgde ze masterclasses en cursussen bij onder andere A. Kerr,  R. Honeck, I. Grubert, J. Hellstone en A.L. Breuniger . Ze was aanvoerder bij het Rotterdam Young  Philharmonic en het Utrecht String Orchestra en concertmeester bij het VU-kamerorkest.
Tegenwoordig speelt ze in verscheidene professionele klassieke orkesten (o.a. Radio Filharmonisch Orkest, Nederlands Kamerorkest, Holland Symfonia, het Noord Nederlands Orkest), lichte muziekensembles (o.a. Herbert Grönemeyer, Gino Vanelli ) Metropole Orkest, maar ook tango & muziektheater (o.a. Tango Aliado en Stella Den Haag). Ze maakte tournees met verscheidene van deze ensembles naar bijna alle Europese landen en China.
Haar liefde voor tango muziek begon in het eindexamenjaar van het conservatorium. Ze heeft zich toen verdiept in de Argentijnse tangomuziek en op haar eindexamen twee werken van Astor Piazzolla uitgevoerd met Gert Wantenaar en Mariken Zandvliet.
Gert Wantenaar
bandoneon

Gert Wantenaar is vooral bekend als accordeonist. Dit instrument bespeelde hij al toen hij acht jaar oud was. Op zijn twaalfde verjaardag kreeg hij een langspeelplaat waar de beroemde accordeonist Johnny Meyer op speelde. Dit was voor hem de inspiratie om ook te gaan improviseren op accordeon. Hij richtte zijn eigen kwartet op en speelde op jazzfestivals in Nederland. Door zijn brede belangstelling heeft Gert veel verschillende stijlen muziek gespeeld, ook als toetsenist/organist. Op het conservatorium is hij afgestudeerd op klassiek accordeon bij Henny Vels en op lichte muziek piano bij Henk Elkerbout. 
Op zijn achttiende werd Gert gevraagd voor het tango-orkest “El Choclo”, dat destijds was samengesteld uit allerlei muzikanten van het Concertgebouworkest. Toen herontdekte hij de Argentijnse tango maar speelde die muziek ook in dat orkest gewoon op de accordeon.
Later werd hij weer gevraagd voor de nieuwe start van het “Malando Orkest” als eerste accordeonist. In dit orkest kreeg hij ook de gelegenheid om bandoneon te gaan spelen. Dit kleine instrument met zijn prachtige karakteristieke klank is de ziel van de Argentijnse tango. In 2007 ging Gert voor het eerst als bandoneon solist mee met het Malando orkest naar Japan en China.


 
Mariken Zandvliet
piano

Mariken Zandvliet werd geboren in Troyes(F) en kreeg haar eerste pianolessen op 7-jarige leeftijd. Als 14-jarige debuteerde zij solistisch bij het Gewestelijk Orkest van Zuid-Holland. Aan het Utrechts Conservatorium studeerde zij piano bij Herman Uhlhorn en behaalde daar het diploma Uitvoerend Musicus met onderscheiding. Vervolgens studeerde zij kamermuziek en liedbegeleiding aan het Mozarteum te Salzburg bij Norman Shetler. Naast solistische optredens heeft Mariken zich op diverse samenspel-gebieden toegelegd. Met verschillende ensembles maakte zij tournees naar de Verenigde Staten, Scandinavië, Frankrijk, Engeland, Duitsland en Marokko. Zij is lid van La Rondine (Sextet met blazers), Trio Lataster en Tango Aliado. Met de fagottist Peter Gaasterland gaf zij concerten en masterclasses in Liechtenstein en met de sopraan Margo Rens in China. Met de violist Tjeerd Top concerteerde zij naast de bekende zalen in Nederland, in Indonesië, Argentinië, India, Sri Lanka, Costa Rica en Brazilië.
Als docent en correpetitor is zij verbonden aan de conservatoria van Utrecht en Amsterdam.
Lucas Stam
cello

Lucas speelt cello vanaf zijn zesde. Na zijn studie (klassiek) aan het Rotterdams Conservatorium is hij zich vooral gaan richten op wereldmuziek, improvisatie en componeren
. Na meerdere tours gemaakt te hebben met Herbert Groenemeyer, maakte hij een CD met eigen werken en arrangementen samen met zangeres Wieke Garcia. Ook schreef hij werken voor strijkkwartet en cello-piano duo. Zijn stijl laat zich kenmerken door een fusie van modale, klassieke en wereldmuziek. Sinds 2016 houdt hij zich intensief bezig met Indiaas klassieke muziek. Hij ging voor enkele maanden in de leer bij sarangimeester Dhruba Ghosh in Mumbai en nam lessen van violiste Lenneke van Staalen (viool), Heiko Dijker (tabla), N. Rajam (viool), Marianne Svacek (zang) en Nirmalya Dey (zang). Verder is hij lid van kwartet Tango Aliado en vormt een duo met zijn partner, pianiste Asli Boz met wie hij eigen werken uitvoert.