youtube icon          instagram icon          e mail icon
portretten aan elkaar

 

‘Tango Aliado betovert het publiek met hun virtuoze en ritmische muziek’
‘Het kwartet toont een prachtige reis langs de verschillende facetten van de tango’
‘Het publiek toont grote waardering voor de rijke melodieën die door de geweldige musici gedragen worden’.

Tango Aliado wil met de veelkleurigheid van de Argentijnse tangomuziek zijn publiek ontroeren. Dit Amsterdamse kwartet geeft al jarenlang concerten in binnen- en buitenland en de optredens worden altijd met groot enthousiasme ontvangen.

Het kwartet heeft in 2019 zijn tweede cd uitgebracht genaamd  El Compás, met nieuw werk van Wantenaar en Cosentino, maar ook met oudere tango’s uit het begin van de twintigste eeuw. Tango Aliado geeft een eigen draai aan de tangomuziek door hun eigen, unieke arrangementen uit te voeren. De bevlogen, professionele musici van Tango Aliado zijn Françoise van Varsseveld (viool), Mariken Zandvliet (piano), Lucas Stam (cello) en Gert Wantenaar (bandoneon). 

Sluit je ogen en laat je meevoeren door de meeslepende klanken van de tango! 




Françoise van Varsseveld
viool

Françoise behaalde haar Master of Music diploma viool klassiek aan het conservatorium van Utrecht bij Eeva Koskinen. Ook volgde ze masterclasses en cursussen bij onder andere A. Kerr, R. Honeck, I. Grubert, J. Hellstone en A.L. Breuniger . Ze was aanvoerder bij het Rotterdam Young  Philharmonic en het Utrecht String Orchestra en concertmeester bij het VU-kamerorkest.
Ze speelde  in verscheidene  klassieke orkesten (o.a. Radio Filharmonisch Orkest, Nederlands Kamerorkest, het Balletorkest, het Noord Nederlands Orkest, Chineke Orchestra). Lichte muziekensembles en muziektheaterprojecten  zoals met het Metropole Orkest, Herbert Grönemeyer, Stella Den Haag, Soldaat van Oranje. Ze maakte tournees met verscheidene van deze ensembles naar vrijwel alle Europese landen en China.
Haar liefde voor tango muziek begon in het eindexamenjaar van het conservatorium. Ze heeft zich toen verdiept in de Argentijnse tangomuziek en op haar eindexamen twee werken van Astor Piazzolla uitgevoerd met Gert Wantenaar en Mariken Zandvliet. Dat smaakte naar meer en kort daarna besloot  ze Tango Aliado op te richten.


Gert Wantenaar
bandoneon
Gert Wantenaar is vooral bekend als accordeonist maar speelt al jarenlang solo op zowel accordeon als bandoneon. Vanaf achtjarige leeftijd speelt hij accordeon en op zijn twaalfde verjaardag kreeg hij een langspeelplaat waar de beroemde accordeonist Johnny Meyer op te horen was. Dit heeft hem geïnspireerd om te gaan improviseren op accordeon. Hij richtte zijn eigen kwartet op en speelde op jazzfestivals in Nederland. Op het conservatorium heeft Gert klassiek accordeon bij Henny Vels gecombineerd met lichte muziek piano bij Henk Elkerbout. 

Vanaf zijn achttiende maakte hij kennis met de Argentijnse tango omdat hij regelmatig met het orkest "El Choclo" speelde dat gevormd werd door musici uit het Concertgebouworkest.Later werd hij weer gevraagd voor de nieuwe start van het “Malando Orkest” als eerste accordeonist. In dit orkest kreeg hij ook de gelegenheid om bandoneon te gaan spelen. Dit kleine instrument met zijn prachtige karakteristieke klank is de ziel van de Argentijnse tango. Gert is diverse keren als bandoneon solist met Malando naar Japan en China gegaan. Door zijn brede belangstelling heeft Gert een rijke muziekpraktijk waarin hij actief is in veel verschillende muziekstijlen. Naast het uitvoeren van muziek maakt hij ook arrangementen en schrijft hij composities.


Mariken Zandvliet
piano
Mariken Zandvliet werd geboren in Troyes(F) en kreeg haar eerste pianolessen op 7-jarige leeftijd. Als 14-jarige debuteerde zij solistisch bij het Gewestelijk Orkest van Zuid-Holland. Aan het Utrechts Conservatorium studeerde zij piano bij Herman Uhlhorn en behaalde daar het diploma Uitvoerend Musicus met onderscheiding. Vervolgens studeerde zij kamermuziek en liedbegeleiding aan het Mozarteum te Salzburg bij Norman Shetler. Naast solistische optredens heeft Mariken zich op diverse samenspel-gebieden toegelegd. Met verschillende ensembles maakte zij tournees naar de Verenigde Staten, Scandinavië, Frankrijk, Engeland, Duitsland en Marokko. Zij is lid van La Rondine (Sextet met blazers), Trio Lataster en Tango Aliado. Met de fagottist Peter Gaasterland gaf zij concerten en masterclasses in Liechtenstein en met de sopraan Margo Rens in China. Met de violist Tjeerd Top concerteerde zij naast de bekende zalen in Nederland, in Indonesië, Argentinië, India, Sri Lanka, Costa Rica en Brazilië.
Als docent en correpetitor is zij verbonden aan de conservatoria van Utrecht en Amsterdam.

Lucas Stam
cello
Lucas speelt cello vanaf zijn zesde. Na zijn studie (klassiek) aan het Rotterdams Conservatorium is hij zich vooral gaan richten op wereldmuziek, improvisatie en componeren
. Na meerdere tours gemaakt te hebben met Herbert Groenemeyer, maakte hij een CD met eigen werken en arrangementen samen met zangeres Wieke Garcia. Ook schreef hij werken voor strijkkwartet en cello-piano duo. Zijn stijl laat zich kenmerken door een fusie van modale, klassieke en wereldmuziek. Sinds 2016 houdt hij zich intensief bezig met Indiaas klassieke muziek. Hij ging voor enkele maanden in de leer bij sarangimeester Dhruba Ghosh in Mumbai en nam lessen van violiste Lenneke van Staalen (viool), Heiko Dijker (tabla), N. Rajam (viool), Marianne Svacek (zang) en Nirmalya Dey (zang). Verder is hij lid van kwartet Tango Aliado en vormt een duo met zijn partner, pianiste Asli Boz met wie hij eigen werken uitvoert. 

youtube icon          instagram icon          e mail icon